Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Fler känner sig trygga i Angered

[2018-01-23] Den nya trygghetsundersökning för 2017 visar att den upplevda tryggheten ökat i Angered. Åtta av tio av de 1 000 personer som tillfrågats uppger att de känner sig trygga.

[Göteborgs-Posten]

Hälften av ST-läkarna upplever arbetsrelaterad stress / 23 JAN 2018

[2018-01-23] ST-läkaren Karin Pokorny har undersökt i vilken omfattning ST-kollegorna i allmänmedicin upplever arbetsrelaterad stress. Hon har även undersökt om det finns några skillnader beroende på läkarens kön och vårdcentralens driftsform.

[Läkartidningen]

Två professorer prisas

[2018-01-23] Ingmar Skoog, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, får Alzheimerfondens stora forskningspris på 2,5 milj kr.

[Svenskt demenscentrum]

Nu startas GOKAP Invest!

[2018-01-23] Grundarna, som består bl.a. av entreprenören Claes Holmberg, GU Ventures AB, samt Göteborg Corporate Finance AB, meddelar att GOKAP Invest AB (publ) har startats med syfte att investera i nya innovativa företag i Västsverige.

[Tanalys]

Tryggheten ökar i Angered

[2018-01-23] Åtta av tio personer i Angered känner sig trygga i stadsdelen. Det visar den senaste trygghetsundersökningen som genomförts i området. I undersökningen som genomfördes under september och oktober har sammanlagt 1 000 angeredsbor intervjuats.

[GöteborgDirekt]

Högrisk-HPV hos kvinnor måste kunna upptäckas i tid / 23 JAN 2018

[2018-01-23] Josef Azem, forskare, PhD, cytodiagnostiker, Falu lasarett Josef_azem@yahoo.com Dan Hellberg, professor, Centrum för klinisk forskning, Falun Dan.Hellberg@ltdalarna.se Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Världspremiär för musikal om Ingrid Bergman

[2018-01-23] Ingrid Bergman var en stark kvinna som gick sin egen väg. Nu har hennes liv blivit musikal och världspremiären äger rum i Linköping den 9 februari. I Norrköping kan man se den från och med den 28 april.

[Linköping News]

Uppsala universitet blir svensk nod i EATRIS

[2018-01-23] Nu blir Sverige - med nationell nod vid Uppsala universitet - fullvärdig medlem i EATRIS, den europeiska forskningsinfrastrukturen för translationell medicin som skapat en helt ny arena för utveckling av medicinska behandlingar och verktyg.

[Uppsala universitet]

Ny metod lyfter fram grönskans betydelse för staden

[2018-01-23] Trots grönskans betydelse för hälsa och miljö har förtätningen av svenska städer under de senaste decennierna lett till att grönskan minskat i våra städer.

[Chalmers]

"De vill sätta fart på marknaden"

[2018-01-23] Frankrike gör världens hittills största satsning på gröna obligationer. Och göteborgaren Thomas Sterner är en av de som ska övervaka att de miljövänliga satsningarna verkligen är miljövänliga.

[ETC Göteborg]

#MeToo-aw på Pustervik

[2018-01-23] Ikväll arrangerar Folkuniversitet och Göteborgs Universitet #MeToo-aw på Pustervik. Andreas Åhs som är en av arrangörerna, hoppas på många män i publiken. Vad är det som händer på Pustervik ikväll?

[Djungeltrumman]

Barn till lågutbildade fattas på prestigeskolor

[2018-01-23] Högre utbildning Barn till lågutbildade är underrepresenterade på alla högskolor, men snedfördelningen är tydligast på prestigefyllda lärosäten. Trots att lagen kräver att rekryteringen ska avspegla befolkningen, skriver SvD.

[Dagens Arena]

Städernas grönområden värderas med ny metod

[2018-01-23] Grönområden i städer är viktiga för bland annat dagvattenhanteringen. En ny metod för hur grönområdena ska kunna värderas har tagits fram av forskare i Göteborg.

[Cirkulation]

Fotograf från Söderhamn får Nils Horner-priset: "Det känns helt fantastiskt"

[2018-01-23] Niclas Berglund från Söderhamn får tillsammans med kollegan Stefan Åström ta emot Nils Horner-priset för sitt arbete med att förmedla berättelser från Mellanöstern.

[Hela Hälsingland Premium]

SVT-team får Boråsbördige journalistens pris

[2018-01-23] Tilldelas Nils Horner-priset. Foto: Lars-Åke Green Fotografen Niclas Berglund och reportern Stefan Åsberg tilldelas Nils Horner-priset 2018 meddelar Borås tidning.

[Borås DLY]

Digital teknologi stöttar elevers lärande om havet

[2018-01-23] Virtuella plattformar kan praktiskt taget föra havet till klassrummen och fungera som ett stöd för elevers medvetenhet om havets betydelse. Det framgår av en avhandling från Göteborgs universitet.

[Expertsvar]

"Kanske det finaste priset man kan få som utrikeskorrespondent"

[2018-01-23] Foto: Privat I år tilldelas fotografen Niclas Berglund och utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg Nils Horner-priset. Duon har i snart tre år berättat från Mellanöstern för SVT.

[Borås Tidning]

Niclas Berglund och Stefan Åsberg får Nils Horner-priset

[2018-01-23] Nils Horner-priset 2018 tilldelas Niclas Berglund och Stefan Åsberg.

[Sveriges Radio]

Jazzen fyllde rummet

[2018-01-23] ASPHYTTAN: Gitarristen Johan Ekeberg gjorde spelning på hemmaplan med Moder Jord Bandet Moder Jord består av sju förstaårsstudenter vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

[Nya Wermlands-Tidningen Plus]

Vänsterpartiet är ett förändrat parti

[2018-01-23] Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler skriver om hur V har blivit ett parti med större ekonomiska och organisatoriska muskler och nu påverkar svensk politik på ett helt annat sätt än tidigare. Foto: Leif R Jansson/TT, Denny Lorentzen.

[Flamman]

RRV-rapport: Ökad splittring i lärarkåren efter lönelyftet

[2018-01-23] Svensk skola Lärarlönelyftet har ökat lärarnas lönenivå, visar Riksrevisionens granskning. Men reformen har också splittrat lärarkåren. I dag kommer regerings svar på rapporten.

[Dagens Arena]

Lars Bern: "Bara de rikaste får göra vinst på välfärdens bekostnad"

[2018-01-22] Jonas Sjöstedt (V) - Pressfoto: Riksdagen.se Regeringen har tillsammans med kommunisterna i Vänsterpartiet tagit fram en proposition om att kraftigt begränsa möjligheterna för företag som finansieras via välfärdssystem att göra vinst.

[Newsvoice]

P-appen Natural Cycles anmäls även i Göteborg / 22 JAN 2018

[2018-01-22] Östra sjukhuset i Göteborg anmäler två fall av oönskad graviditet hos kvinnor som använt den uppmärksammade preventivappen Natural Cycles till Läkemedelsverket. Katrin Trysell Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Petter Dahlström Persson fann duvans och fotografins gemensamma nämnare - nu ställer han ut i Östersund

[2018-01-22] Lika älskad som avskydd. Duvan kan framkalla många olika sorters känslor hos oss.

[Länstidningen Östersund Premium]

Dagarna blir längre - trettio minuter mer ljus i veckan

[2018-01-22] Sommaren kanske känns långt borta - men håll ut: vi går mot ljusare tider. Varje dygn blir dagen fyra minuter längre i Göteborg just nu. Däremot fortsätter solen att lysa med sin frånvaro i veckan.

[Göteborgs-Posten]

Professorsprojektet

[2018-01-22] Könsfördelningen bland professorerna i Sverige är sned. Män har alltid varit överrepresenterade.

[Medarbetarportalen]

Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

[2018-01-22] Ät det dina goda tarmbakterier gillar! Det är nämligen ett av de bästa sätten att ta hand om sin hälsa enligt en ny studie. En viktig näringskälla är kostfibrer.

[Kurera]

Mata dina bakterier och lev längre

[2018-01-22] Tarmfloran ges allt större betydelse för hur vi mår och risken för att drabbas av kroniska sjukdomar. Ju fler olika arter som lever i våra tarmar, desto bättre.

[Piteå-Tidningen]

Pavarottisångarna i Förslövs kyrka

[2018-01-22] På söndag den 28 januari klockan 17 väntar konsert i Förslövs kyrka. Då finns Pa...

[Helsingborgs Dagblad]

Borås kan få nya myndighetsjobb

[2018-01-22] Under måndagen väntas regeringen presentera ett förslag om att flytta ut myndigheter från Stockholm. Det finns indicier att Borås kan komma ifråga.

[Borås DLY]

Om ett forskningsråd: "Jämställda grupper leder inte automatiskt till jämställda processer"

[2018-01-22] Män som söker forskningsmedel får oftare finansiering av längre projekt jämfört med kvinnor. Det vill forskningsrådet Forte ändra på när de jämställdhetsintegrerar sin verksamhet.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Sprid statens verksamhet

[2018-01-22] Den borgerliga regeringen i Danmark, under ledning av statsminister Lars Lökke Rasmussen, meddelade i veckan att ytterligare omkring 4 000 statliga jobb ska flyttas från Köpenhamn till 49 andra städer.

[Östra Småland]

Högt tempo för Luitgard Löw

[2018-01-22] Nya museichefen trivs med sitt jobb och att bo Skara Förra året innebar många förändringar för Västergötlands museum, bland annat tillträdde Luitgard Löw som ny museichef i juli.

[Västgöta-Bladet Plus]

Västsverige väntas få nya myndighetsjobb

[2018-01-22] Regeringen ska flytta ytterligare 900 myndighetsjobb från Stockholm - och flera av dem väntas hamna i Västsverige. På en pressträff klockan 12.00 i dag ska regeringen berätta vilka myndigheter som berörs.

[Göteborgs-Posten]

Svenska kyrkan om kritiserat skogsbruk: Vi har hög ambitionsnivå

[2018-01-22] Nyligen har Natursidan skrivit om en sandtallskog utanför Nordmaling i Västernorrland som har avverkningsanmälts av Luleå stift, trots att det är en registrerad nyckelbiotop.

[Natursidan]

Nyheter på biblioteken - det här händer

[2018-01-22] Nyheter Nu har vårens program för biblioteken släppts och det blir flera nyheter för både barn och vuxna - bland annat en "grubbelklubb" i Lindome. Under våren händer det en hel del på biblioteken i kommunen.

[Mölndals-Posten]

Hemkänsla viktigast vid köp av bostadsrätt

[2018-01-22] FORSKNING. Att köpa bostadsrätt beskrivs ofta som en av livets viktigaste affärer då köpet får stor påverkan på privatekonomin. Men ny forskning visar att känslan av ett hem spelar störst roll vid ett köp.

[Malmö högskola]

Risk för politisk urvattning

[2018-01-22] I den kommunala förvaltningen anställs allt fler tjänstemän med ansvar för tvärsektoriella frågor, som hållbarhet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Dessa tjänstemän anses behövas på grund av verksamheternas ökade komplexitet.

[Statskoll]

Stor åldersskillnad på Guldbaggevinnare

[2018-01-22] Det skiljer i snitt 20 år mellan de kvinnor och de män som under de senaste tio ...

[Sydsvenskan]

Nominerade kvinnor betydligt yngre än männen

[2018-01-22] De kvinnliga skådespelare som nominerats till en Guldbagge de senaste tio åren är i snitt sju år yngre än sina manliga kollegor. Det visar en kartläggning som SR Kulturnytt gjort inför kvällens gala.

[Omni]

Sverige utanför när EU storsatsar på superdatorer

[2018-01-22] Med en satsning på superdatorer hoppas EU-kommissionen skapa en digital infrastruktur som gynnar innovation och konkurrenskraften hos de europeiska företagen.

[Computer Sweden]

Stor åldersskillnad mellan manliga och kvinnliga skådespelare som vinner Guldbagge

[2018-01-22] En kartläggning som Kulturnytt gjort visar att de manliga skådespelarna som nominerats till en Guldbagge de senaste tio åren i snitt är sju år äldre än sina kvinnliga kollegor.

[Sveriges Radio P1]

Per G Swartling

[2018-01-22] Lyssna Per G Swartling, läkare och före detta medicinalråd, Uppsala, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 83 år.

[Upsala Nya Tidning]

Göran Rosenberg medverkar i Samling för demokrati

[2018-01-22] Den 26 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsen genom årets Samling för demokrati i Göteborg. Årets huvudtalare är journalisten och författaren Göran Rosenberg.

[Länsstyrelsen Västra Götalands län]

"Farmors historia fick inte följa med i graven"

[2018-01-21] Helena Kryssmans farmor överlevde Förintelsen. Nu föreläser 28-åringen om familjehemligheten som hon började nysta upp på högstadiet i Skene.

[Borås Tidning Plus]

Resident Evil 2 firar 20 år - här är historien bakom spelet

[2018-01-21] Hur allt började Våren 1996 släppte Capcom Resident Evil till Playstation. På den tiden behövde Sony ett spel för att sälja in sitt skötebarn i konkurrensen mot Nintendo.

[Varvat]

Idag kan Tysklands politiska framtid avgöras

[2018-01-21] På dagens extrainsatta partidag håller de tyska socialdemokraterna, SPD, frågan om nyval i sin hand.

[Göteborgs-Posten]

Osannolikt eller kan inte uteslutas?

[2018-01-21] Vid årets Folk- och försvarskonferens i Sälen i veckan uppstod en debatt om två begrepp - "osannolik" och "kan inte uteslutas". Men vad innebär begreppen?

[Sveriges Radio P1]

Bildningens villkor - från Luther till nutid

[2018-01-21] Foto: Jens Meyer/TT Vilken sorts bildning skulle kunna rädda oss från det onda som med nödvändighet följer varje totalitär ideologi eller hållning?

[Borås Tidning]

Experter om döda familjen: Måste ha känts helt hopplöst

[2018-01-21] Psykos eller djup depression är det som oftast ligger bakom i de sällsynta fall när föräldrar dödar sina barn och sedan begår självmord, säger flera psykologer och läkare till Aftonbladet efter Bjärred-fallet.

[Omni]

60 är det nya 40 - enligt vetenskapen

[2018-01-21] Foto: Marcus Ericsson / TT Marianne Rundström Öka textstorleken Annons Till slut. Den oändligt segdragna Pensionsutredningen gick i mål.

[News 55]

En duo som gillar iskall hotelldesign

[2018-01-21] Den Göteborgsbaserade designduon har designat sviter både på Icehotel i Jukkasjärvi och i Icebar i Stockholm. Snö och is blivit något av favoritmaterial för Christian Strömqvist och Karl-Johan Ekeroth. De har blivit kallade "iskillarna".

[Göteborgs-Posten]

"Det finns mycket att lära av institutionen"

[2018-01-21] MARIESTAD: Celebert besök vid invigning Den nya rektorn för landets tredje största universitet, Eva Wiberg, besökte Mariestad för första gången vid invigningen av Universitetsbron i fredags. Hon berömde såväl verksamheten som staden och bron.

[Mariestads-Tidningen Plus]

Det händer på biblioteken under våren

[2018-01-21] TV-spelsturnering, barnteatrar och författarbesök i Eksjö kommun TV-spelsturnering, barnteatrar, fredagsmys och annat smått och gott. Det händer mycket på biblioteken i Eksjö kommun till våren.

[Smålands-Tidningen]

Sveriges vanligaste stad

[2018-01-21] Borås röstar som Sverige och är därmed Sveriges vanligaste stad - utom när det gäller en sak... Foto: Jan Pettersson Borås är Sveriges vanligaste stad. Det har uppmärksammats av riksmedia på sistone.

[Borås Tidning]

Fritt skolval funkar inte - vi kräver skola för alla

[2018-01-20] Det fria skolvalet leder till ökad segregation och deprofessionalisering av läraryrket. Därför krävs en utredning med målet att hitta ett alternativ till rådande marknadssystem, skriver ett flertal forskare på SvD Debatt.

[Omni]

Fyra av fem får ångest av tekniken

[2018-01-20] Fyra av fem svenskar drabbas av ångestkänslor när de ska hantera tekniken hemma....

[Helsingborgs Dagblad]

"Systemet med fritt skolval måste bytas ut"

[2018-01-20] Ökad segregation och deprofessionalisering av läraryrket är några av effekterna av det fria skolvalet. Nu krävs en grundlig utredning med siktet inställt på att hitta alternativ till nuvarande marknadssystem, skriver ett flertal forskare.

[Svenska Dagbladet]

Expert om Bjärred-fallet: "Allt måste ha känts helt hopplöst"

[2018-01-20] NYHETER Omgivningen visste att familjen i Bjärred hade det svårt - men ingen såg vidden av deras helvete förrän allt var för sent.

[Aftonbladet]

Janne Josefsson slutar på Uppdrag granskning

[2018-01-20] Jag kommer att köra våren ut sedan kommer jag att göra annat" 1 av 3 NÖJE Han har varit programmets ansikte utåt i flera år. Nu slutar Janne Josefsson, 66, på "Uppdrag granskning".

[Aftonbladet]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?