Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

P-appen Natural Cycles anmäls även i Göteborg / 22 JAN 2018

[2018-01-22] Östra sjukhuset i Göteborg anmäler två fall av oönskad graviditet hos kvinnor som använt den uppmärksammade preventivappen Natural Cycles till Läkemedelsverket. Katrin Trysell Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Petter Dahlström Persson fann duvans och fotografins gemensamma nämnare - nu ställer han ut i Östersund

[2018-01-22] Lika älskad som avskydd. Duvan kan framkalla många olika sorters känslor hos oss.

[Länstidningen Östersund Premium]

Dagarna blir längre - trettio minuter mer ljus i veckan

[2018-01-22] Sommaren kanske känns långt borta - men håll ut: vi går mot ljusare tider. Varje dygn blir dagen fyra minuter längre i Göteborg just nu. Däremot fortsätter solen att lysa med sin frånvaro i veckan.

[Göteborgs-Posten]

Professorsprojektet

[2018-01-22] Könsfördelningen bland professorerna i Sverige är sned. Män har alltid varit överrepresenterade.

[Medarbetarportalen]

Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

[2018-01-22] Ät det dina goda tarmbakterier gillar! Det är nämligen ett av de bästa sätten att ta hand om sin hälsa enligt en ny studie. En viktig näringskälla är kostfibrer.

[Kurera]

Mata dina bakterier och lev längre

[2018-01-22] Tarmfloran ges allt större betydelse för hur vi mår och risken för att drabbas av kroniska sjukdomar. Ju fler olika arter som lever i våra tarmar, desto bättre.

[Piteå-Tidningen]

Borås kan få nya myndighetsjobb

[2018-01-22] Under måndagen väntas regeringen presentera ett förslag om att flytta ut myndigheter från Stockholm. Det finns indicier att Borås kan komma ifråga.

[Borås DLY]

Om ett forskningsråd: "Jämställda grupper leder inte automatiskt till jämställda processer"

[2018-01-22] Män som söker forskningsmedel får oftare finansiering av längre projekt jämfört med kvinnor. Det vill forskningsrådet Formas ändra på när de jämställdhetsintegrerar sin verksamhet.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Sprid statens verksamhet

[2018-01-22] Den borgerliga regeringen i Danmark, under ledning av statsminister Lars Lökke Rasmussen, meddelade i veckan att ytterligare omkring 4 000 statliga jobb ska flyttas från Köpenhamn till 49 andra städer.

[Östra Småland]

Högt tempo för Luitgard Löw

[2018-01-22] Nya museichefen trivs med sitt jobb och att bo Skara Förra året innebar många förändringar för Västergötlands museum, bland annat tillträdde Luitgard Löw som ny museichef i juli.

[Västgöta-Bladet Plus]

Västsverige väntas få nya myndighetsjobb

[2018-01-22] Regeringen ska flytta ytterligare 900 myndighetsjobb från Stockholm - och flera av dem väntas hamna i Västsverige. På en pressträff klockan 12.00 i dag ska regeringen berätta vilka myndigheter som berörs.

[Göteborgs-Posten]

Svenska kyrkan om kritiserat skogsbruk: Vi har hög ambitionsnivå

[2018-01-22] Nyligen har Natursidan skrivit om en sandtallskog utanför Nordmaling i Västernorrland som har avverkningsanmälts av Luleå stift, trots att det är en registrerad nyckelbiotop.

[Natursidan]

Nyheter på biblioteken - det här händer

[2018-01-22] Nyheter Nu har vårens program för biblioteken släppts och det blir flera nyheter för både barn och vuxna - bland annat en "grubbelklubb" i Lindome. Under våren händer det en hel del på biblioteken i kommunen.

[Mölndals-Posten]

Hemkänsla viktigast vid köp av bostadsrätt

[2018-01-22] FORSKNING. Att köpa bostadsrätt beskrivs ofta som en av livets viktigaste affärer då köpet får stor påverkan på privatekonomin. Men ny forskning visar att känslan av ett hem spelar störst roll vid ett köp.

[Malmö högskola]

Risk för politisk urvattning

[2018-01-22] I den kommunala förvaltningen anställs allt fler tjänstemän med ansvar för tvärsektoriella frågor, som hållbarhet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Dessa tjänstemän anses behövas på grund av verksamheternas ökade komplexitet.

[Statskoll]

Stor åldersskillnad på Guldbaggevinnare

[2018-01-22] Det skiljer i snitt 20 år mellan de kvinnor och de män som under de senaste tio ...

[Sydsvenskan]

Nominerade kvinnor betydligt yngre än männen

[2018-01-22] De kvinnliga skådespelare som nominerats till en Guldbagge de senaste tio åren är i snitt sju år yngre än sina manliga kollegor. Det visar en kartläggning som SR Kulturnytt gjort inför kvällens gala.

[Omni]

Sverige utanför när EU storsatsar på superdatorer

[2018-01-22] Med en satsning på superdatorer hoppas EU-kommissionen skapa en digital infrastruktur som gynnar innovation och konkurrenskraften hos de europeiska företagen.

[Computer Sweden]

Stor åldersskillnad mellan manliga och kvinnliga skådespelare som vinner Guldbagge

[2018-01-22] En kartläggning som Kulturnytt gjort visar att de manliga skådespelarna som nominerats till en Guldbagge de senaste tio åren i snitt är sju år äldre än sina kvinnliga kollegor.

[Sveriges Radio P1]

Per G Swartling

[2018-01-22] Lyssna Per G Swartling, läkare och före detta medicinalråd, Uppsala, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 83 år.

[Upsala Nya Tidning]

"Farmors historia fick inte följa med i graven"

[2018-01-21] Helena Kryssmans farmor överlevde Förintelsen. Nu föreläser 28-åringen om familjehemligheten som hon började nysta upp på högstadiet i Skene.

[Borås Tidning Plus]

Resident Evil 2 firar 20 år - här är historien bakom spelet

[2018-01-21] Hur allt började Våren 1996 släppte Capcom Resident Evil till Playstation. På den tiden behövde Sony ett spel för att sälja in sitt skötebarn i konkurrensen mot Nintendo.

[Varvat]

Idag kan Tysklands politiska framtid avgöras

[2018-01-21] På dagens extrainsatta partidag håller de tyska socialdemokraterna, SPD, frågan om nyval i sin hand.

[Göteborgs-Posten]

Osannolikt eller kan inte uteslutas?

[2018-01-21] Vid årets Folk- och försvarskonferens i Sälen i veckan uppstod en debatt om två begrepp - "osannolik" och "kan inte uteslutas". Men vad innebär begreppen?

[Sveriges Radio P1]

Bildningens villkor - från Luther till nutid

[2018-01-21] Foto: Jens Meyer/TT Vilken sorts bildning skulle kunna rädda oss från det onda som med nödvändighet följer varje totalitär ideologi eller hållning?

[Borås Tidning]

Experter om döda familjen: Måste ha känts helt hopplöst

[2018-01-21] Psykos eller djup depression är det som oftast ligger bakom i de sällsynta fall när föräldrar dödar sina barn och sedan begår självmord, säger flera psykologer och läkare till Aftonbladet efter Bjärred-fallet.

[Omni]

60 är det nya 40 - enligt vetenskapen

[2018-01-21] Foto: Marcus Ericsson / TT Marianne Rundström Öka textstorleken Annons Till slut. Den oändligt segdragna Pensionsutredningen gick i mål.

[News 55]

En duo som gillar iskall hotelldesign

[2018-01-21] Den Göteborgsbaserade designduon har designat sviter både på Icehotel i Jukkasjärvi och i Icebar i Stockholm. Snö och is blivit något av favoritmaterial för Christian Strömqvist och Karl-Johan Ekeroth. De har blivit kallade "iskillarna".

[Göteborgs-Posten]

"Det finns mycket att lära av institutionen"

[2018-01-21] MARIESTAD: Celebert besök vid invigning Den nya rektorn för landets tredje största universitet, Eva Wiberg, besökte Mariestad för första gången vid invigningen av Universitetsbron i fredags. Hon berömde såväl verksamheten som staden och bron.

[Mariestads-Tidningen Plus]

Det händer på biblioteken under våren

[2018-01-21] TV-spelsturnering, barnteatrar och författarbesök i Eksjö kommun TV-spelsturnering, barnteatrar, fredagsmys och annat smått och gott. Det händer mycket på biblioteken i Eksjö kommun till våren.

[Smålands-Tidningen]

Sveriges vanligaste stad

[2018-01-21] Borås röstar som Sverige och är därmed Sveriges vanligaste stad - utom när det gäller en sak... Foto: Jan Pettersson Borås är Sveriges vanligaste stad. Det har uppmärksammats av riksmedia på sistone.

[Borås Tidning]

Fritt skolval funkar inte - vi kräver skola för alla

[2018-01-20] Det fria skolvalet leder till ökad segregation och deprofessionalisering av läraryrket. Därför krävs en utredning med målet att hitta ett alternativ till rådande marknadssystem, skriver ett flertal forskare på SvD Debatt.

[Omni]

Fyra av fem får ångest av tekniken

[2018-01-20] Fyra av fem svenskar drabbas av ångestkänslor när de ska hantera tekniken hemma....

[Helsingborgs Dagblad]

"Systemet med fritt skolval måste bytas ut"

[2018-01-20] Ökad segregation och deprofessionalisering av läraryrket är några av effekterna av det fria skolvalet. Nu krävs en grundlig utredning med siktet inställt på att hitta alternativ till nuvarande marknadssystem, skriver ett flertal forskare.

[Svenska Dagbladet]

Expert om Bjärred-fallet: "Allt måste ha känts helt hopplöst"

[2018-01-20] NYHETER Omgivningen visste att familjen i Bjärred hade det svårt - men ingen såg vidden av deras helvete förrän allt var för sent.

[Aftonbladet]

Janne Josefsson slutar på Uppdrag granskning

[2018-01-20] Jag kommer att köra våren ut sedan kommer jag att göra annat" 1 av 3 NÖJE Han har varit programmets ansikte utåt i flera år. Nu slutar Janne Josefsson, 66, på "Uppdrag granskning".

[Aftonbladet]

"Fisdetektorn" mäter gas i magen

[2018-01-20] Snart hoppas forskare kunna mäta dina gaser genom en liten sväljbar dator, rappo...

[Sydsvenskan]

Så stoppade GU-professor allmänhetens insyn i läkemedelsforskning

[2018-01-20] Forskare anklagas inte sällan för att gå i läkemedelsbolagens ledband. Nu får GU kritik av JO för att en professor haft mejlväxling via en extern server angående sin läkemedelsforskning - utan att ha registrerat detta hos universitetet.

[Göteborgs-Posten]

Så gick lilla Bergsbyn förbi alla i racet om jättefabriken

[2018-01-20] Premium Det var aldrig meningen att Northvolts gigantiska anläggning skulle hamna här. När företaget bad 20 orter slåss om Sveriges största industrisatsning på flera decennier fanns Skellefteå inte ens med bland de utvalda.

[Svenska Dagbladet Premium]

Här är pillret som ska mäta dina fisar

[2018-01-20] Den så kallade fisdetektorn består av en kapsel och en mikrodator. Den är stor som ett vitaminpiller och det är meningen att man ska svälja den. Nere i magen ska fisdetektorn mäta hur mycket gaser man har och hur tarmbakterierna mår.

[SVT Nyheter]

En antirasism som skjuter bredvid målet

[2018-01-20] Den här texten ville jag egentligen inte skriva eftersom jag tycker att journalistik idag ofta är för personlig. Kort och gott handlar det mesta om: jag, jag och jag. När det i stället borde vara fakta och analyser som talar för sig själva.

[Nerikes Allehanda]

Är det omodernt med genitiv-s?

[2018-01-20] Det har blivit lite av en moderörelse att göra sig av med genitiv-s. Hur kan det komma sig att politiker, tjänstemän och företagare vill ändra språkligt korrekta namn? Den här spalten handlar om Härnösands gymnasium och genitiv-s.

[Göteborgs-Posten]

30 experter: Vi behöver prata om annat än naturens ekonomiska värde

[2018-01-20] Vi kan inte bara prata om naturen i ekonomiska eller naturvetenskapliga perspektiv, vi behöver prata om naturens bidrag till människor i ett bredare perspektiv. Det presenterar 30 experter på biologisk mångfald i senaste numret av Science.

[Natursidan]

Anne Lundberg: "Jag är lantis i själ och hjärta"

[2018-01-20] Foto: Mark Hanlon Utsikten ut över fälten från Anne Lundbergs glasveranda är fantastisk. Här är Anne med en av familjens katter, Smilla. Anne Lundberg är just nu aktuell i en ny säsong av "Antikrundan".

[Ystads Allehanda Plus]

Så firas Birgit Nilsson 100 år

[2018-01-19] Den skulle Birgit Nilsson ha fyllt hundra år och hennes minne kommer att hedras över hela världen. Det blir hyllningskonserter i såväl Göteborg som Stockholm och i hennes hembygd i Skåne.

[Göteborgs-Posten]

Samarbete mellan svenska och japanska universitet inom forskning, utbildning och innovation

[2018-01-19] MIRAI är ett samarbetsprojekt mellan sju svenska universitet och åtta japanska universitet. Projektet finansieras av STINT och de deltagande universiteten.

[Stockholms universitet]

Fint möte på Galleri 21

[2018-01-19] Jämmerlåten" står innanför dörren och väntar. Ur gympadojorna sticker ett spreti...

[Sydsvenskan]

Nu är det klippt för bron

[2018-01-19] MARIESTAD: Universitetsbron invigdes med pompa och ståt På fredagseftermiddagen invigdes Universitetsbron officiellt. Bandklippning och tal stod på schemat till många Mariestadsbors beskådan.

[Mariestads-Tidningen]

De mäktiga hobbyisterna

[2018-01-19] På 70-talet var de aktiva medlemmar. I dag tycker de till om och påverkar politiken från en läktarposition - när de får en stund över.

[Fokus]

Tvärfacklig anmälan angående situationen på operationsavdelning / 19 JAN 2018

[2018-01-19] Göteborgs läkarförening, Vårdförbundet och Kommunal har vänt sig till Arbetsmiljöverket i en gemensam anmälan angående den pressade situationen på en gynekologisk operationsavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.

[Läkartidningen]

Slutspurt på SCAPIS i Huddinge

[2018-01-19] Det är full aktivitet på avdelning M62 på Karolinska Huddinge. Hit till Karolinska Trial Alliance, KTA, kommer dagligen personer som deltar i olika kliniska studier.

[Karolinska Sjukhuset]

STEN A OLSSONS STIFTELSE DELAR UT RESESTIPENDIER PÅ MASTERSNIVÅ FÖR ÅR 2017

[2018-01-19] Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur avsätter underneath en tioårsperiod med början 2012 en miljon kronor per år compartment resestipendier.

[Tanalys]

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

[2018-01-19] Genom att prata om "naturens bidrag till människor" istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv.

[Miljö & Utveckling]

Hållbara transporter - hett ämne på Handelshögskolan

[2018-01-19] Nyligen gästade Hogias medarbetare Lars Tingström Handelshögskolan i Göteborg och höll en föreläsning om hållbara transporter med hjälp av integrerade och standardiserade IT-system.

[Infrastrukturnyheter]

Katarina Östholm: Det finns inga bönder på Södermalm - därför behöver Sverige en ny huvudstad

[2018-01-19] Det finns inga bönder på Södermalm. Inga gruvor sänker grundvattnet med 17 meter i Gamla Stan eller underminerar marken så att alla hus måste flyttas. Inga tjädrar får sina livsrum förstörda av vindkraftverk runt Kaknästornet.

[Dalarnas Tidningar Premium]

Säker inflammationsbehandling för gravida

[2018-01-19] Tidigare har kvinnor med aggressiv inflammatorisk sjukdom behandlades med kortison under graviditeten. Något som innebär risk för tidig födsel och låg födelsevikt hos barnet.

[NetdoktorPro]

Vill du hänga med i nyhetsflödet ska du undvika sociala medier

[2018-01-19] En ny studie från JMG på Göteborgs universitet visar att personer som följer nyheter via sociala medier har lägre kunskap om vad som händer än de som följer traditionella nyhetsmedier.

[Dagensanalys.se]

"De kanske tänker kex som kex"

[2018-01-19] Kex och Kungälv har hört ihop i 130 år. En fabriksflytt till Riga skulle smula sönder den symbiosen. Ägarna missar att den lokala kopplingen kan nyttjas för att vinna kunders hjärtan, anser varumärkesexperten Eva Ossiansson.

[SVT Nyheter Väst]

Genvariant bidrog till förkortad livslängd hos alkoholberoende / 19 JAN 2018

[2018-01-19] Claudia Fahlke, professor i psykologi, leg psykolog, psykologiska institutionen, Göteborgs universitet; Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Nordiska rådet håller paneldiskussion om digitalisering

[2018-01-19] Den 24 januari håller Nordiska rådet en paneldiskussion på temat: Den digitala utvecklingens möjligheter att förbättra demokratiska och hållbara Nordiska välfärdssamhällen - politiskt ledarskap och ansvar.

[Riksdagen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://humanrights.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2018-01-22