Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Flykt över havet - del 2: Hur? - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Flykt över havet - del 2: Hur?

Utställning, Seminarium

FLYKT ÖVER HAVET - EN SEMINARIESERIE I TRE DELAR

Vad är det som får dig att ta beslutet att fly från ditt hem? Vad är det som avgör på vilket sätt du tar dig till ett annat land? Vad möts du av som nyanländ i EU och Sverige?

Dessa frågor undersöker vi ur olika perspektiv under tre seminarier på Sjöfartsmuseeet i samband med deras utställning "Flykt över havet" i vår. Efter seminaret kan man gå en guidad visning av utställningen. Välkommen!

Del 2 - Hur?
Under denna dag fokuserar vi på havet som flyktväg och vad det är som påverkar att personer väljer en viss väg att fly. Här försöker vi svara på frågan hur människor flyr och hur de påverkas under tiden.

Program:

13.00 Att ta sig över Medelhavet - Lisa Åkesson

Människor har i alla tider migrerat över havet. Idag är sådana resor kommersialiserade och en lång rad olika aktörer är inblandade. Denna "migrationsindustri" lever både på människors hopp om att skapa sig en bättre framtid och staters försök att stoppa migrationen.

När dagens migranter försöker ta sig över Medelhavet beror utgången till största delen på migrationsindustrins verkningar. Hur fungerar den?

13.30 Mellan smugglare, lyxkryssningar, kustbevakning och människor i nöd - Mikael Hinnersson

Hur är det att som ideell organisation under svensk flagg, sköta tre räddningsbåtar i ett hav utan samma typ av regler som finns i Sveriges gränsvatten?

När Sjöräddningssällskapet bedrev sjöräddning i Egeiska Havet under flyktingvågen 2015-2016 uppstod ett sjörättsligt problem, hur de skulle förhålla sig till allt? Både när det gäller den normala sjöfarten, som fiske, båtturism, passagerar-och kryssningsfartyg men också smugglare, kustbevakning under olika flagg och sjöräddningsbåtar som deras egna.

14.00 Paus

14.10 Gränser på havet - Martin Ratcovich

Folkrätten både tvingar och skyddar människor på flykt över havet. Viktiga frågor handlar om hur folkrätten reglerar asyl, hur stater får bedriva gränskontroll på havet och vilka juridiska skyldigheter stater har för att rädda flyktingar i nöd ute till havs.

14.40 Gemensam frågestund

Medverkande:

Lisa Åkesson, lektor och docent i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet

Lisa leder forskargruppen Migration och mångfald vid Institutionen för globala studier och forskar även vid Nordiska Afrikainstitutet, Uppsala. Lisa talar svenska, engelska, portugisiska och kapverdekreol och har mångårig erfarenhet av fältarbete i Kap Verde och Angola. Föreläser och anlitas av media i frågor som rör internationell migration.

Mikael Hinnerson, Sjöräddningssällskapet

Mönstrade på sitt första fartyg i Pireus som 17-åring och har varit sjöräddare sedan 1997. Arbetar nu med utvecklingsfrågor på Sjöräddningssällskapet och var med på tre resor med Gula båtarna samt deltog i förberedelserna inför operationen.

Martin Ratcovich, doktorand i folkrätt vid juridiska fakulteten, Stockholms Universitet

Martin skriver en avhandling om folkrättens regler om skydd och räddning av flyktingar till sjöss. Martin har tidigare arbetat som jurist i Regeringskansliet (Utrikesdepartementet, Försvarsdepartementet) och Kustbevakningen (rättsenheten).
Hans forskningsintressen rör folkrätt i allmänhet och havsrätt, mänskliga rättigheter och flyktingrätt i synnerhet.

Moderator: Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet.

Pris: Ingår i museet entré.
Dagsbiljett 60 kr för vuxna, 100 kr för en årsbiljett
Gratis för personer under 25 år och personer från 65 år folkbokförda i Göteborg.

Föranmälan: Anmäl dig via www.billetto.se/sjofartsmuseet-akvariet eller 031-368 35 50.
Drop- in i mån av plats.

Seminarieserien är ett samarbete mellan Sjöfartsmuseet Akvariet och Centrum för Global Migration (CGM) vid Göteborgs Universitet.

Föreläsare: Lisa Åkesson, lektor och docent i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet; Mikael Hinnerson, Sjöräddningssällskapet; Martin Ratcovich, doktorand i folkrätt vid juridiska fakulteten, Stockholms Universitet

Datum: 2018-03-25

Tid: 13:00 - 15:00

Kategorier: Tvärvetenskap, Forskning, Mångfald, Ekonomi/juridik, Samhällsvetenskap, Miljö, Hållbar utveckling, Populärvetenskap, Samverkan

Arrangör: CGM och Sjöfatsmuseet Akvariet

Plats: Sjöfartsmuseet Akvariet Karl Johansgatan 1-3, Göteborg

Evenemangslänk: Läs mer om Flykt över havet - del 2: Hur?

Kontaktperson: Maria Lindahl, programsamordnare Sjöfartsmuseet Akvariet

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?